Sunday, April 1, 2007

Angelas och Linas sushiäventyr

I fredags lagade vi sushi ihop! Det blev väldigt gott, fast det tog så lång tid att fixa iordning det att det nästan blev midnattsmat! Hade ju förstås varit smartare att fixat klart riset dan innan, men tiden rann iväg på torsdagen så det enda jag hade hunnit med var att skölja riset ett antal ggr och lägga det i blöt.

Efter jobbet tog vi en liten inköpsrunda, först till Bokskotten där jag köpte en boken Sushi på ett lätt sätt , en bok om hur man gör sushi, för att få inspiration och tips. Därefter promenerade vi vidare i det vackra vårvädret till Japanska Torget på Tegnérgatan, för att skaffa misopasta till soppan, noriark och söta små sojaskålar. Det blev förresten rätt komiskt i affären, för pga nån sorts språkförbristning med japanskan i kassan gick vi därifrån med våra varor inslagna i ett stort fint presentinslaget paket, med guldsnöre och allt! Nej, vi hade alltså INTE bett om presentinslagning. :-)


Den råa färska fisken köpte vi på Hötorgshallen, vi valde tonfisk och lax på Melanders fisk. Där fick vi förresten väldigt bra service, killen som hjälpte oss var hemskt hjälpsam och trevlig och skar upp fisken i fina bitar åt oss, precis som vi ville ha dem.

Sist men inte minst köpte vi lite mat på Hemköp, så vi hade något gott att äta till frukost och lite grönsaker att lägga i våra sushirullar. Söta Lina råkade peta ner skålen för kölappar ner bland alla korvar och skinkor, men det var nog ingen som märkte nåt av det. Fast jag har bildbevis....

När vi åkte hem lyckades vi precis missa bussen till Åkersberga med bara några minuter, det var ju surt att sitta och vänta i nästan en halvtimma! Så det var ju bra att vi i alla fall hade fått chokladpåskharar av tanten i kassan på Hemköp som vi kunde sätta i oss medans vi väntade, och väntade... men så till slut kom bussen! Tur det för vi hade slut på chokladharar.

Det som tar tid med sushilagning är väntandet. Vänta på att riset ska svälla, vänta på att riset ska svalna. Kanske man skulle testa lägga det nykokta riset i frysen nästa gång för att få det kallna fort? För vem vill väl äta VARM sushi? Nej, det ska liksom inte vara så, riset ska vara kallt. Så då får man vänta....

Men resultatet blev bra till slut! Vi gjorde makirullar med lax, gurka, purjolök och morot, samt nigiri med lax och tonfisk och till detta sörplade vi misosoppa. Och Martin vann Lets dance!

No comments: