Friday, April 20, 2007

Matlagningskväll tema italienskt


För snart en vecka sen samlades vi 10 personer för en matlagningskväll med italienskt tema. Med antalet personer ökade förstås ambitionerna, så vi fixade inte bara hela fem 5 rätter utan av av dem var dessutom hemgjord pasta.

Menyn:

Antipasti & Bruschetta:

Bruschetta med tomat, basilika och buffelmozzarella

Lufttorkad skinka med melon

ح

Primi piatto:

Hemgjord pasta med

sås på coctailtomater och ruccola

ح

Secondi piatto:

Balsamicomarinerad

biff

ح

Contorni:

Kolgrillade medelhavsgrönsaker med

balsamico och fin olivolja

Risotto con asparagi

ح

Dolci:

Tiramisú



Liten introduktion till italiensk måltidsordning

"Antipasti" är starten på en italiensk måltid innan primi och secondi piatto.

Pastan äts i Italien som en liten portion, det är ofta den första varma rätt och kallas ”primi piatto”.

Andra varmrätten kallas ”secondi piatto” och är ofta en kötträtt eller fiskrätt med grönsaker och en lätt sallad. Tillbehören kallas ”Contorni”.

”Formaggio” – En bit ost som gärna avnjuts med det sista vinet innan man avslutar med något sött – ”Dolce”, som är desserten, till exempel frukt, tiramisu eller pannacotta.


No comments: