Wednesday, April 11, 2007

Huset som ville ha en trädgård

Idag har jag varit på ett föredrag som handlade om hur ett par byggde upp den steniga åkermarken runt sin egenritade arktitektvilla till en vacker trädgård i harmoni med huset.

Paret hette Louise Danielson och Lars Danielson och de har nyligen gett ut boken "Huset som ville ha en trädgård - ett hem i världen "

Han var arktitekt och hon var violinist och på 60talet grundade de tillsammans med några vänner arbetskoperativ Marken där de odlade ekologiskt och levde i samklang med naturen i kooperativet fram till 1990 då det upplöstes.

Lars och Louise historia och bok kom att koncentreras på vad som hände därefter. Som pensionärer och med barnen utflugna bestämde de sig för att bo kvar på samma plats men med en egen ny avstyckad trädgård som projekt. Vi fick följa hur deras trädgård vuxit fram från stenig åkermark till en mycket vacker uppvuxen drömträdgård, och berättelsen förgylldes av Louises värme och humor. Trädgårdsdelen var främst hennes verk, medans maken som var arkikekt koncentrerat sig på huset.

No comments: