Sunday, May 20, 2007

provlagat ur Leilas karibiska grillbuffé

Mm, nu är jag mätt!
Har precis ätit en supergod grillad middag, och det är senaste numret av Elle Mat & Vin som fått stå för recepten, nämnligen nummer 2/2007.

Jag gjorde.....
  • Marockansk potatissallad med bönor, vitlök och coctailtomater
  • BBQ-kyckling
  • Grillade sötpotatis med gräddfil & gräslök
  • Mangosås

Tror ni jag lyckades komma ihåg att ta några bilder innan allt slank ner i våra magar då? Näpp! Men jag lovar, det var supergott, och det var snygg mat också. Bra att förbereda var det också.
Recepten följer nedan:


Marockansk potatissallad med bönor, vitlök och coctailtomater

1,2 kg kokt potatis med skal
2 burkar svarta bönor (jag tog iofs bara en, det funkade bra det med)
1 burk kidneybönor
3 klyftor vitlök
1 msk spiskummin
1 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 krukor persilja
2 krukor koriander
2 askar körsbärstomater

Tärna den kokta potatisen och blanda med sköjda bönor. Smaksätt med riven vitlök, kryddor, olja, vinäger, salt, peppar och hackade örter. Toppa med delade tomater.

Potatissalladen var supergod! Inte alls som "vanlig" potatissallad, vad nu det kan vara. Men det här var faktiskt första gången jag provade spiskummin med vitlök i en potatissallad och det var suveränt gott, speciellt i kombination med den stora mängden persilja.
Jag hittade svenska färskpotatisar i mataffären igår, för 20 kronor kilot, så det unnade vi oss.

Elle Mat & Vin beskriver potatissalladen som en matig potatissallad med marockansk touche.
Eftersom alla dagens gäster inte uppskattar färsk koriander skippade jag den just den här gången.

Det var ett jättebra recept, riktigt gott och annorlunda, och helt klart värt att göra igen! Det skulle göra sig bra på en större grillbuffé, och det blev också en väldigt snygg sallad.

Med våra övriga tillbehör tror jag man kan säga att det blev ca 6-7 portioner av den här laddningen , men det beror ju på hur mycket annat man har att äta också. En rätt till eller lite mindre gluspa gäster så kan det räcka till att mätta ännu fler. :)


Marinaden till BBQ-kycklingen var också värd att göra fler gånger:

BBQ-kyckling

2 rivna vitlöksklyftor
2 bitar färsk ingefära, riven
3 msk ketchup
3 msk japansk soja
2 msk honung
1 msk sesamolja

900 g kycklinglårfilé

Man blandar ihop alla ingredienser till marinaden och låter kycklingen marinera helst ett dygn i den, sen är det bara att grilla som vanligt.

Vi var 4 hungriga och matglada som åt och allt utom två små kycklingbitar gick åt!


Mangosåsen var fräsch och god, och den blir nog allra bäst med lite syrligare yoghurt tror jag.

Mangosås

1 mogen mango hackad i små tärningar
2 msk mango chutney
rivet skal av 1 citron
4 dl grekisk yoghurt (ca 10% fett)
2 msk olivolja
svartpeppar från kvarn.

Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av. Det är inget salt i Leilas orginalrecept, men personligen tycker jag att en nypa salt lyfter smaken lite för såsen är annars ganska söt, speciellt om mangon är riktigt mogen som vår var.

Det blev kanske 7-8 portioner av den här såsen. Hur mycket som går åt av denna hänger också en del på hur förtjusta gästerna är i mango och lite sötaktiga såser.


Grillad sötpotatis med gräddfil & gräslök

ca 1 sötpotatis per person
1 förpackning gräddfil (inte så noga med mängderna)
några strån gräslök att klippa över
½-1 röd mild chili (tex spansk peppar)

Koka sötpotatisarna med skalen på i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Dela dem i två delar längs med så det blir som två avlånga "båtar". Grilla halvorna med den platta sidan neråt så de får lite färg och grillränder. Lägg upp på fat och dekorera med en klick gräddfil på varje sötpotatishalva, och dekorera/smaksätt med lite finhackad gräslök och röd färsk (rätt mild) chili ovanpå.


Allt är värt att göra igen, men potatissalladen imponerade nog allra mest.

No comments: