Saturday, May 19, 2007

Kycklingkorma med mandel ur Under valnötsträdet


Dagens middag är från "Under valnötsträdet", sidan 285. När jag lagade maten spred det sig ljuva dofter i köket: vitlök, kardemumma, kanel och ingefära. Resultatet blev väldigt gott - en ganska mild men smakrik rätt som smakade rätt så "indiskt". Det kändes som nåt man skulle kunna fått på en indisk restaurang, fast då är det oftast varit betydligt mer oljigt och onyttigt.
Sambon påpekade att man på indiska restauranger brukar kunna få russin i sin korma.
" Jajust ja, det har du ju rätt "i sa jag. Det skulle faktiskt ha passat rätt bra i grytan, men det var gott utan också.

Ska jag göra detta igen gör jag nog dubbel sats för det tog lite tid att laga pga allt hackande och alla kryddor och det känns som man lika gärna kan göra lite extra och få några middagar till isf om man ändå gör sig det besväret. :)

Kycklingkorma med mandel

ca 750 g kycklingfilé
4 cm färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 medelstor hackad gul lök
4 medelstora tomater i tärningar
2-3 msk neutral olja
½ tsk mald kanel
2 ½ dl tjock yoghurt eller mellangrädde

stöt i mortel:
8 hela gröna kardemummor
3 kryddnejlikor (kan uteslutas. fast jag hade med dem och det var helt ok)
1 tsk spiskummin
1 msk hela korianderfrön
1-2 små torkade röda chilifrukter eller lite krossad chili

att servera till:
riven kokos (kan uteslutas)
ångande varmt basmatiris

Skiva kycklingfiléerna ganska tunt. Ställ åt sidan.

Skala och riv ingefäran. Skala och finhacka vitlöken. Skala och hacka löken.
Skär tomaterna i ganska små tärningar. Lägg tomaterna separat för de ska inte ner i maten samtidigt.

Stöt kryddorna i en mortel. Hetta upp en stor stekpanna, wok eller gryta. Häll i oljan och fräs de stötta kryddorna i ca 1 minut under omrörning.

Lägg i lök, ingefära, vitlök samt kandel och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i tomaterna och rör om igen.

Lägg ner kycklingköttet och slå över vatten. Tillsätt lagerbladet och salta. Låt koka under lock i ca 25 minuter på ganska svag värme. Blanda ner mald mandel och yoghurt eller grädde. Koka ett par minuter till, nu utan lock. Smaka av.
Servera korman, gärna överströdd med riven kokos, med basmatiris och en enkel sallad på isbergssallad, lite tomat och gurka häll över lite myntayoghurtdressing (lättyoghurt, lite salt, lite socker, lite pressad citron, lite smulad mynta).

No comments: